Het afgelopen jaar maakten we enkele bewuste keuzes. In september startte Ruben met de bacheloropleiding secundair onderwijs. Aangezien dit een knelpuntberoep is, kunnen we gelukkig blijven rekenen op een werkloosheidsuitkering tijdens de duur van de opleiding. Zelf werk ik ook nog de EDU-opleiding af om als volwaardige leerkracht les te kunnen geven. Om het wat haalbaar te houden, houd ik eraan om 4/5 les te geven.
De aandachtige lezer merkt terecht op dat het soms wel eens pittig is op financieel vlak. Ook qua tijdsbesteding is het hier soms vechten tegen de klok. Dat we bovendien alle vier echt onze uren nachtrust nodig hebben, geeft ons niet veel marge.
Dat we ondanks alles toch een gevoel van rust ervaren, maakt ons oprecht gelukkig.
Ondertussen passen we systematisch enkele lifehacks toe om te kunnen genieten van het leven. Tijd of geld? Voor ons is het duidelijk wat het meest waardevol is.
1. Less is more
Het compacter wonen dwong ons om te ontspullen. Geen uitpuilende kasten meer boordevol speelgoed, kleren of spullen die zelden gebruikt worden. Wat al langer dan één jaar onaangeroerd op dezelfde plaats ligt, hebben we volgens mij niet écht nodig. De kans bestaat dus dat we bij de volgende lenteschoonmaak opnieuw zullen ontspullen. Want ja, ook hier komt af en toe nog een iets onnodig binnen.
Door ons huis via huizenruil ook voor andere gezinnen ter beschikking te stellen, letten we er ook goed op dat onze kasten overzichtelijk blijven.
2. Laat het werk over aan professionals
Momenteel hebben wij geen poetsvrouw omdat dit financieel niet aan de orde is. Ook al zou het voor wat meer rust zorgen. Lukt dat bij jou wel? Zeker doen!
Gelukkig hebben we Jacky in huis. Geen West-Vlaamse poetsvrouw, maar een bijzonder nuttige robotstofzuiger die zowel kan stofzuigen als dweilen. (Nog eens bedankt voor de tip Eline, van @houseofdiapers!).
Aangezien we compact wonen, zijn we ook snel rond om even het stof af te doen.
Onze strijk brengen we regelmatig naar een strijkatelier. Hiervoor gebruiken we nog steeds de resterende dienstencheques die ik als zelfstandige in zwangerschaprust kreeg.
3. Gebruik gestructureerde systemen
Dat structuur zorgt voor rust, verkondigen we graag omdat we merken dat het werkt. Ook in ons huishouden passen we die structuur graag toe.
✓ Sorteer de was in de berging meteen per categorie. Volle mand = tijd voor was.
✓ Label voorraaddozen om koken en boodschappen te vergemakkelijken.
✓ Ook in de koelkast zorgen labels voor structuur. (oops)
✓ Houd boodschappenlijstjes bij in gemeenschappelijke apps.
✓ Organiseer de inkomhal met persoonlijke vakjes. Alles meteen op z'n plaats!
✓ Spelletjes en knutselmateriaal hebben een vaste plaats, in de kast.
✓ Zwemzakken, sporttassen en toiletzakken staan altijd klaar om te vertrekken.
4. Neem tijd voor jezelf
Even op adem komen is voor ons geen overbodige luxe. Wanneer de kinderen beiden thuis zijn, lassen we na de middag een rustmoment in. Lise doet momenteel nog een middagdutje. En Flore weet dat ze zich dan ook even in stilte moet bezighouden.
Dit ritueel introduceerden we tijdens de eerste lockdown, om het haalbaar te houden. En net om die reden blijven we dit volhouden. Even genieten met een koffie en een boekje!
5. Schrijf het op
Ons hoofd zit vaak eivol met taakjes, gedachten en twijfels. We leerden dat het ons helpt om op te schrijven wat ons bezighoudt. Gewoon echt alles opschrijven.
Door onze hersenspinsels neer te schrijven, lukt het ons beter om dit los te laten. Enige voorwaarde is natuurlijk dat we niet vergeten om soms eens naar het todo-lijstje in dat boekje kijken.
6. Basisingrediënten in huis
Door onze kasten te vullen met gezonde basisingrediënten kunnen we steeds snel en eenvoudig lekkere maaltijden bereiden. Onze diepvries vullen we regelmatig aan met interessante promo's. Op die manier proberen we te vermijden dat we om de haverklap naar de winkel moeten. Het lukt ons ook om minder impulsief en ongezond te eten.
Enkel voor vers brood gaan we regelmatig naar onze warme bakker.
7. Bewust kopen
Een bezoek aan winkels zoals Action, Flying Tiger of IKEA eindigen vaak met een niet-noodzakelijke, overbodige aankopen. Omdat we niet (meer) in de val van de wegwerpmaatschappij willen trappen, mijden we deze winkels bewust.
Liever houden we een digitaal lijstje bij van de aankopen die we echt nodig hebben. Onder de noemer "aankopen 2.0" proberen we regelmatig te investeren in duurzame alternatieven voor de zaken waarmee we ooit gestart zijn.
8. Hou het simpel, maar werk het af. We krijgen vaak de reactie dat we veel werk steken in onze maaltijden of in andere creatieve zaken. Onze truc is gewoon om het allemaal simpel te houden. Met geweldig veel basismateriaal hebben we alles in huis om zaken mooi af te werken. Het oog wil ook wat.
9. Pak aan wat je stoort.
Tijdschriften die al maanden schreeuwen om je aandacht of klusjes die eeuwig in je mentaal todo-lijstje blijven rondsproken, zorgen voor stress. Daarom proberen we nu aan te pakken wat ons stoort. Dat vergt planning, maar zorgt wel voor rust.
10. Zero waste Door heel veel herbruikbare zaken te hebben en te gebruiken in een deelsysteem, verliezen we minder plaats in ons huis. Die plaats zorgt dan ook weer rust in onze kasten. Zo hebben wij echt wel ruimte over in onze badkamer en keukenkasten. Jawel! Maar over dit topic schrijven we zeker nog een nieuwe blogpost!
Welke hacks passen jullie toe?
Hebben jullie nog andere tips?
We lezen het graag in de reacties of via een persoonlijk berichtje!
Comments