Thuisblijven tijdens de paasvakantie was voor ons echt geen optie. Na weken van thuiswerken en afstandsonderwijs wilden we kost wat kost samen met de kinderen even onze horizon verruimen. Helaas stond er ook schoolwerk op mijn programma. Daarom zochten we een formule waarbij we vakantie en studeren konden combineren. Of dat was toch het plan. š
Opnieuw kozen we voor onze succesformule van huizenruil. Zo konden we in alle comfort genieten van een weekje weg. Terwijl Flore en Lise zich konden uitleven met het nieuwe speelgoed, kon ik in mijn studieboeken duiken.
Uiteindelijk ruilden we zowel tijdens de eerste als tijdens de tweede week ons huis voor een nieuw huis.
Mechelen werd onze tweede en meest kindvriendelijke bestemming. De stad stond al langer op ons lijstje voor een citytrip, maar nu hadden we dus een hele week tijd om alle troeven van de zelfverklaarde kinderstad te ontdekken.
Dat kinderen koning zijn in Mechelen, werd ons dag na dag meer duidelijk. Van de speelprikkels in de stad tot de parken en pleinen op kindermaat. Rommy, de mascotte van Mechelen Kinderstad, wees ons hierbij graag de weg.
Mechelen stuurt je stappen
Van zodra we op een nieuwe bestemming aankomen, kan ik de drang nauwelijks onderukken om onmiddellijk naar buiten te gaan om de omgeving te verkennen.
Met de stadswandelingen op kindermaat van Visit Mechelen konden we de kinderen ook relatief snel motiveren om mee de stad te gaan verkennen. Mechelen stuurt je stappen bestaat uit een gids voor de ouders en een plan met opdrachtjes voor de kinderen. Zo leer je samen spelenderwijs de geschiedenis van de stad kennen. Als ouder leer je ook om even vanuit de ogen van een kind vol verwondering naar de stad te kijken.
Vooral de wandeling waarbij we langs het Dijlepad over het water liepen, sprak het meest tot de verbeelding van onze dochters.
Om de stad als kind te kunnen ontdekken, maakte de toeristische dienst zelfs een stadsplan voor kinderen. In Ć©Ć©n oogopslag zien kinderen meteen waar er gespeeld kan worden en wat er daarnaast nog allemaal te beleven valt.
Mogen we hierop spelen?
Tijdens de stadswandeling(en) kwamen we regelmatig langs spelprikkels. In tegenstelling tot de klassieke speelpleintjes met een schommel en een glijbaan zijn dit bespeelbare kunstwerken.
Het Opsinjoorke XXL aan de voet van de Sint-Romboutstoren was absoluut de favoriet van onze meisjes. Telkens we er passeerden, kregen we opnieuw de vraag of ze hier even mochten spelen.
Ook de doorgang van het Dijlepad naar de Onze-Lieve-Vrouwestraat ervaarden Flore en Lise als een echte spelprikkel. Geef toe, via een klein deurtje en een geheime tunnel in een andere straat terechtkomen, dat is echt tot echt een superleuk spel.
Oh kijk, nog een speelpleintje!
Keer op keer wordt er door onze kroost dolenthousiast gereageerd wanneer we halt houden aan een speelpleintje. Dat buiten spelen superleuk is, hebben ze in Mechelen goed begrepen. Om de weg te vinden naar de meer dan 70 speelpleintjes, maakte de kinderstad zelfs een echt speelplan.
Zo vonden we na onze boodschappen het avontuurlijke speelplein Bethanieƫnpolder, wat blijkbaar vlak bij ons huis lag. Ook in de Kruidtuin en in de Karmelietentuin was het aangenaam verpozen.
Op zoek naar Kadodder
Dankzij een goeie tip sprongen we op onze fietsen op weg naar domein Tivoli. Met zowel een kinderboerderij, een park als een speelplein zou dit ongetwijfeld een fantastische uitstap worden.
Bij aankomst werden we meteen betoverd door prachtige tekeningen die ons richting de kinderboerderij lokten. Al moeten we eerlijkheidshalve wel toegeven dat onze meisjes eigenlijk eerst hun oog op het grote speelplein hadden laten vallen.
Via een uitgestippeld parcours van de mascotte Kadodder verkenden we alle troeven van de kinderboerderij. Dat de educatieve wandeling leidde tot een zingende Kadodder vonden de meisjes echt fantastisch. Ze bleven er maar vol adoratie naar kijken.
Uiteraard trokken we daarna naar het speelplein. Jammer dat de aprilse grillen voor een gure koude wind zorgden, anders waren we er ongetwijfeld tot zonsondergang gebleven.
Olifanten en giraffen zijn echt mijn lievelings!
Omdat we als kind zelf zo genoten hadden van een bezoek aan Planckendael, wilden we ook heel graag met onze meisjes gaan nu we zo dichtbij verbleven. De combinatie van dieren bekijken en avontuurlijk spelen leek ons ideaal voor een dagje uit.
Door de coronamaatregelen moesten we uiteraard vooraf reserveren. Dit deed ons vermoeden dat de drukte wel zou meevallen. Dat bleek echter niet het geval te zijn in het park. Gelukkig waren er per continent vaste routes die gevolgd moesten worden, waardoor de drukte soms wel meeviel.
Van de vele exotische dieren stonden zowel Flore als Lise echt wel te kijken. Maar ook de vele avontuurlijke routes en speelpleintjes vonden onze meisjes echt zalig. We bleven er vaak langer hangen dan bij de dieren zelf. Dat had helaas ook te maken met de drukte. Het was bij momenten drummen om even een dier te kunnen spotten.
Het grote speelplein sparen tot het einde van de dag bleek ook een schot in de roos. Zo konden we zo de meisjes motiveren om nog wat verder te wandelen. Daarnaast vormde het voor ons ook de ideale plek om even uit te blazen na de lange dag.
Dat het bezoek aan de zoo toch een diepe indruk had nagelaten, merkten we de volgende dag. Toen wou Flore aan de hand van de plattegrond zelf de dierentuin nabouwen met het speelgoed uit ons geruilde huis.
Flierefluiters, luistervinken en kinderkabaal
Net buiten de stad bevindt zich het prachtige natuurdomein Mechels Broek. Ook hier kwamen we terecht dankzij een tip. Geen moment hebben we ons het bezoek beklaagd. Wat is het hier prachtig zeg! De natuur in al z'n schoonheid.
Vanaf parking De Nekker volgden we de A.S. Adventure wandeling van Natuurpunt om de fauna en flora in Mechels Broek te ontdekken. Het werd een tocht vol opdrachtjes en schatten. Natuurlijk Mechels Rivierengebied had een vogelspeurtocht uitgezet waarbij de kinderen aan de hand van luisterfragmenten een puzzel moest oplossen. Daarnaast waren ook nog bordjes met Wilde Buitendingen. En als klap op de vuurpijl bleken er op onze wandeling ook heel wat Geocaches te liggen. Zo hadden we dus steeds voldoende motivatie om nog even door te stappen. Dat we onderweg ook nog even in een uitkijktoren vogels konden spotten, vonden we helemaal schitterend. Al bleek het niet zo evident om dat in stilte te doen.
In totaal wandelden we bijna 8 kilometer en 3 uur. Een lunchpakket meenemen is dus geen overbodige luxe.
Waar experimenteren fun is
Net voor we terug huiswaarts keerden, leek ons een bezoekje aan Technopolis een ideale afsluiter van onze vakantie in Mechelen. We hadden er zelf als kind een hele leuke dag beleefd, dus veronderstelden we dat ook onze meisjes zich zouden kunnen uitleven.
Ook al hadden we vooraf gereserveerd, toch scheelde het niet veel of we konden niet binnen. We hadden namelijk voor de verkeerde zaterdag geboekt. Gelukkig waren ze wat flexibel aan de ingang.
Omdat we gehoord hadden dat het Kinder-Doe-Centrum echt iets voor kleuters is, kwamen we daar snel terecht. Muren bouwen met XL Legoblokken en winkeltje spelen in een echte supermarkt vonden de meisjes inderdaad echt leuk.
De proefopstellingen daarentegen waren niet altijd een succes. Door corona of technische panne konden we heel wat dingen niet doen. Om de essentie van de proefjes te snappen, was het lezen van de bordjes noodzakelijk. Heel wat voorleeswerk dus voor mama en papa.
Ofwel waren onze verwachtingen wat te hoog, ofwel is het ondertussen wat vergane glorie.
Naast al deze leuke uitstapjes heeft Mechelen nog een aantal troeven voor kinderen. Het Speelgoedmuseum hebben we al eens bezocht, de andere tips onthouden we voor een volgende keer.
Speelgoedmuseum - goed voor een (halve) dag vol speelplezier en het ontdekken van heel veel speelgoed
De Nekker - het binnen- en buitenzwembad staat garant voor een spetterende daguitstap
Sport Vlaanderen Hofstade - een brede waaier aan sportmogelijkheden op een boogscheut van Mechelen.
Comments