Reizen naar exotische bestemmingen zit er momenteel niet in. Om toch even weg te zijn, kozen we er dus voor om ons eigen land nog wat te verkennen. Met de trein, want dat is altijd een beetje reizen.
Tijdens de kerstvakantie ontdekten we via Instagram het concept treinstappers, waarbij je langs GR-paden wandelt van het ene naar het andere station.
Met een goedgevulde dagrugzak en het nodige enthousiasme stonden we gisteren te popelen om aan onze eerste treinstapper te beginnen.
Omdat we na een deugddoende tocht helemaal fan zijn van dit concept, delen we graag enkele praktische tips om ook jou op weg te helpen. Geniet van je trip!
Gewoon de pijltjes volgen
Verspreid over Vlaanderen zijn ondertussen 22 bewegwijzerde wandelingen uitgestippeld langs GR-paden. Een overzicht van alle routes vind je op de website van Grote Routepaden vzw.
Afhankelijk van je beschikbare tijd, je gezelschap en je woonplaats kan je dus een keuze maken uit één van deze dagtochten. De afstand van de wandelingen varieert van 18 tot 27 km. Ook kortere wandelingen zijn mogelijk, door ergens langs het parcours over te stappen op de bus naar het station.
Wij merkten al snel dat niet alle stations even vlot bereikbaar waren vanuit Brugge. Dus kozen we voor de treinstapper Jette - Merchtem. Een wandeling van 22,4 km vanuit de Brusselse rand paste perfect binnen onze beschikbare tijd. Om te anticiperen op een mogelijke treinvertraging, regelden we al opvang voor de kindjes zodat die niet eenzaam aan de schoolpoort zouden achterblijven.
Ook al leken de treinstappers in de Vlaamse Ardennen en de Kempen ons ook prachtig, hiervoor hadden we helaas niet voldoende tijd. De treinritten alleen al zouden immers bijna 4 uur van onze dag in beslag nemen. Misschien overwegen we de volgende keer een overnachting in de buurt?
Vergeet je goed humeur niet
Om snel te kunnen vertrekken, stelden we aan de vooravond van onze dagtocht een korte checklist samen om zeker niks te vergeten in onze rugzak. Ook al word je in de beschrijving van de wandeling verleid met leuke adresjes onderweg, toch zorgden we zelf voor alle nodige hapjes en drankjes om de dag door te kopen. Een smerig virus houdt de deuren van de lokale horeca helaas voor ons gesloten.
Naast een smakelijk lunchpakket en de nodige liters water namen we ook wat repen en fruit mee. We wilden onderweg immers niet moeten opgeven wegens een energiedipje. Ook een EHBO-zak met een pleisters leek ons niet overbodig.
Als de kans zich voordoet, stoppen we onderweg ook graag eens om een Geocache te zoeken. Dus namen we ook onze stempel mee. Zelfs aan de extra batterij als mobiele oplader voor onze smartphones hadden we gedacht.
Tenslotte hadden we ook wat cash geld op zak. Je weet immers nooit welke lokale specialiteiten je onderweg tegenkomt.
Mama, is het nog ver?
Bij wijze van try-out kozen we er voor om deze dagtocht te proberen zonder kinderen. Jengelende kinderen die ons om de haverklap zouden vragen of het nog ver was, leek ons niet bevorderlijk voor een dagje rust.
Desalnietemin hielden we onze mama- en papa-ogen goed open tijdens de tocht. Zou het mogelijk zijn om dit de volgende keer met de kinderen te doen?
De attracties die we onderweg tegenkwamen, maakten de wandeling in elk geval heel aantrekkelijk. Zowel de speelpleintjes en de kinderboerderij in de stadsparken van Jette als de vele dieren die we doorheen dag passeerden, zouden tot de verbeelding van onze dochters spreken. Ook de vele velden met lokaal geteelde groenten maakten het parcours interessant. Om dan nog maar te zwijgen van de schatten van Geocaching.
Een wandeling van meer dan 20 kilometer is daarentegen eerder voorbehouden voor geoefende stappers. De kinderbeentjes zouden het waarschijnlijk na een tiental kilometer al voor bekeken gehouden hebben. Een kortere wandeling of een ingekort traject lijken ons een beter alternatief.
De tips van Eva
Eva Gheselle tipte ons om een treinstapper uit te proberen. Waarvoor dank!
Met haar gezin kiest Eva bewust voor een leven zonder auto. Op die manier besparen ze de planneet niet alleen tonnen CO2-uitstoot. Ze ontdekken de wereld ook vanuit een totaal ander perspectief. Wanneer ze er niet met de fiets geraken, nemen ze de trein.
Zo trokken ze tijdens de kerstvakantie met de trein naar de Kempen om er de treinstapper Geel - Herentals te wandelen. Dit deden ze samen met hun kinderen van 7 en 8 jaar. Omdat het over een tocht van 20 km ging, hielden ze onderweg halt voor een overnachting.
Op onze vraag deelt Eva graag enkele slimme tips voor een leuke treinstapperdag:
Een kaart is geen overbodige luxe. Op de website van Grote Routepaden kan je een mooie wegbeschrijving downloaden.
Daarnaast proberen wij ook steeds de GPX-bestanden te downloaden. Zo kan je via apps als RouteYou live bekijken of je de juiste route volgt.
Zorg voor lekkere (en gezonde) snacks als motivatie. In de winter genieten wij tijdens het wandelen enorm van een kop thee of soep, om lekker warm te blijven.
Ben je van plan om een langere wandeling te maken, controleer dan vooraf het weerbericht. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Een regenjas nemen wij standaard mee, zeker in België.
Maak er vooral een leuke ervaring van. Vergeet dus zeker je goed humeur niet.
Geniet van je treinstapper-avontuur. Deel zeker je ervaringen op Instagram en tag @gerustgezin.
We zijn benieuwd of jij er ook zo van hebt genoten.
Open Street Maps, OSM is alvast ook een goeie bron van offline (staf) kaarten die heel gedetailleerd zijn. Download de Belgische detail kaart op voorhand en je hebt zelf geen internet nodig op locatie. (moesten er nog plaatsen zonder ontvangst of mensen met een te kleine data limiet bestaan ;) PC: https://www.openstreetmap.org/ Mobiele app: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.osmand&hl=nl&gl=US https://apps.apple.com/nl/app/osmand-kaarten-en-navigatie/id934850257