Toen we een jaar geleden met deze blog begonnen, hadden we een duidelijk doel voor ogen. We wilden bewuster en duurzamer gaan leven, zodat we meer rust in ons leven zouden vinden. Ook al leven we in turbulente tijden, toch gaan we voluit voor een gerust leven. Door nu onze levensstijl wat aan te passen, willen we ook gerust zijn voor de toekomst.
Uiteraard komt dan de veelgestelde vraag naar boven: "Ja maar, hoe doe je dat?".
Door met kennis van zaken en stap voor stap bewuster te leven, hebben we één jaar later het gevoel dat we onze missie toch al deels waarmaakten.
Met de klimaatcrisis in het achterhoofd, lijkt het alsof enkel een sober leven de oplossing biedt om gerust te zijn voor de toekomst. Toch gaat het voor ons niet over "steeds minder", wel over "anders meer". Wij omarmen als gezin de huidige transitie, omdat we tevreden zijn dat er eindelijk alternatieven bestaan voor onze koolstofrijke overconsumptiemaatschappij.
Bij de start van het nieuwe jaar formuleren we vijf concrete acties die wij als goeie voornemens onze leidraad laten vormen voor 2022.
Groener bankieren
Om zowel voor onze kinderen als voor ons gezin een appeltje voor de dorst achter de hand te houden, proberen we maandelijks een bedrag opzij te zetten. Momenteel beheren we dit bij de bank die ons destijds een interessante spaarformule kon bieden. Ondertussen zijn zo goed als alle rentes gekelderd, dus gaan we op zoek naar een ethische en duurzame bank.
We willen dat er met ons spaargeld geïnvesteerd wordt in een fossielvrije toekomst met aandacht voor hernieuwbare energie, natuur en in mensenrechten.
Een scan van onze huidige bank via www.bankwijzer.be leerde ons dat ze onvoldoende investeren in een klimaatneutrale wereld. Tijd voor verandering dus!
Meer elektrisch rijden
De uitstoot van fossiele brandstoffen is moordend voor onze planeet en voor de toekomst van onze kinderen. Daarom bekeken wij hoe we die vervuilende uitstoot uit ons leven konden bannen. Op de symbolische dag van Wapenstilstand namen we daarom afscheid van onze auto.
Onze mobiliteit organiseren we voortaan met deelauto's van Dégage, Coopstroom of Partago. Voor onze dagelijkse verplaatsingen genieten we wel nog het meest van een ritje met onze elektrische (bak)fiets.
Ook al is de vloot aan elektrische deelauto's nog niet zo uitgebreid, toch kiezen we er liefst voor om vanaf nu enkel nog elektrisch te rijden. Het is zalig om je op die manier te kunnen verplaatsen, wetende dat je het klimaatprobleem hiermee niet groter maakt. De toekomst zal uitwijzen of ons voornemen haalbaar blijft.
Een circulaire kleerkast
Tijdens het bijeensprokkelen van onze eerste babyuitzet kozen we bewust voor de tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond. Hiermee spaarden we niet alleen ongelooflijk veel euro's uit. We zorgden op die manier ook dat er minder kledij en babyspullen zomaar werden weggegooid.
Ondertussen blijven we de kleerkasten van onze dochters aanvullen met outfits die bij hen een tweede leven krijgen. Ze groeien immers zo snel, dat het zonde zou zijn om telkens nieuwe kleren te kopen. Via de webshops van FunkyMonkey en Liezelieze vonden we al prachtige stuks.
Wat we voor de kinderen doen, kunnen we voor onszelf eigenlijk ook. Leen vond al enkele prachtige tweedehands jurkjes, schoenen en truien via Vinted.
Omdat ook mijn kleerkast wel een opfrissing kan gebruiken, ga ik in 2022 op zoek naar circulaire kledingstukken.
Ken je leuke (online) winkels, speel ze dan zeker door.
Groene energie benutten
Sinds onze verhuis zijn we trotse eigenaars van zonnepanelen op ons dak. Op die manier zijn we naast de groene stroom van Ecopower dus ook deels zelfvoorzienend. Omdat we - logischerwijs - de zonne-energie vooral overdag opwekken, moeten we ons energiegebruik wat herdenken. Het nachttarief is niet langer het meest interessant voor ons.
Aangezien het nog steeds niet mogelijk is om zelf energie op te slaan in een thuisbatterij, moeten we proberen om onze zelf gewonnen energie maximaal te benutten. Hiervoor zullen we ons verbruik onder de loep moeten nemen via Mijn Fluvius. Gelukkig hebben we ook wat deskundige cohousingburen die ons wegwijs kunnen maken in alle cijfertjes en diagrammen.
Meer gezinnen inspireren
We beseffen het niet altijd, maar als gezin hebben we een enorme impact. Door ons consumptiegedrag zijn we verantwoordelijk voor maar liefst 70% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dit cijfer deed ons enorm schrikken, daarom schoten we in actie.
Ondertussen zijn we al meer dan één jaar bezig met onze zoektocht om als gezin bewust en duurzaam te leven. Het is heel bemoedigend om te zien hoe vaak onze blogposts gelezen worden. Ook de vele reacties op Instagram stimuleren ons om verder te gaan met deze toekomstgerichte levensstijl.
In 2022 willen we aan nog veel meer gezinnen laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om duurzaam te leven. De alternatieven zijn beschikbaar, de transitie is volop bezig. Laat ons met z'n allen deel zijn van de oplossing.
Vertel aan al je vrienden over onze blog. Deel onze posts en nodig bevriende gezinnen uit om ons te volgen op Instagram.
Samen maken we het verschil!
Als inspiratiegids voor onze zoektocht maakten we dankbaar gebruik van het boek Tien klimaatacties die werken van Pieter Boussemaere. Onlangs kwam een herwerkte versie uit met daarin de meest actuele cijfers en een extra hoofdstuk over voeding.
Je kan het boek aanschaffen in de betere boekhandel of via www.10klimaatacties.be.
Of waag je kans om het boek te winnen via onze Instagram. Waag je kans!
Comments